tisdag, december 06, 2011

Att välja skoj och kärlek.

16:47

Jag tänker och tänker att jag ska blogga, men i slutändan så prioriterar jag andra saker - umgås med vänner, gå och lägga mig, laga mat och träna. I mitt huvud är det ganska bra anledningar till att inte blogga - vardagslivet.

Det känns som jag börjar få lite kläm på det nu. Allting är inte lika hysteriskt nytt med att jobba och jag börjar vänja mig in med att dela upp min tid och energi mellan Curves och statistikjobbet. Framför allt så börjar jag känns mig lite säkrare på Curves. Inte lika mycket nybörjare och lite säkrare för varje dag som går. Känner igen medlemmar, kommer ihåg namn, hjälper, pushar, stöttar, hoppar omkring och peppar. Jag var skitslut efter veckan som var, men på ett bra sätt.


Annars har jag funderat.
Det här är första julen som jag kommer vara relativt frisk. Första julen utan ångestattacker och hetsätning. Första julen utan att ätstörningarna tar över och förstör. Någon har sagt någon gång att om en inte planerar för vad som komma skall, så planerar en för att få återfall. Så jag har tänkt. Jag har tänkt igenom december och jul och kommit fram till att jag vill äta pepparkakor. Lussebullar. Knäck och kola som klistrar igen tänderna och glögg med russin och mandlar. Jag tänker njuta av varenda liten kaka jag sätter i mig.

Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det, för det ligger så mycket mer bakom än att jag bara tänker: "Nu ska jag njuta av att äta kakor och inte få ångest". Det låter för enkelt. Det handlar också om att jag verkligen jobbar aktivt med att vara snäll mot mig själv. Jag tittar på mig själv i spegeln utan kläder och tänker att jag är fin. Jag gör saker jag tycker om, som att tittar på julkalendern, baka massa roliga knäckebrödsvarianter och går på roliga fester med fina människor. Det blir fler och fler gånger som jag tar en kaka på ren reflex, hinner tänka "Men jag vill egentligen inte ha den!" och lägger tillbaka den. Det finns tillfällen där jag spottar ut saker jag har i munnen, för att jag kommer på liiite sent att nej förresten, jag vill inte.

Det är det som är grejen. Jag väljer.
Ibland krockar det. Kroppen vill en sak, men förnuftet säger "Du vet att du kommer må dåligt i efterhand om du äter det där." Då låter jag bli. Ibland gör jag det ändå och jobbar med att inte vara arg på mig själv eller ångra det som hände. Ibland blir det fel. Det försöker jag lära av och gå vidare.

Jag har inte börjar dansa igen, men jag känner att lusten sakta kryper sig på. Jag tränar, men inte för att träna, utan för att jag tycker det är kul att springa. Jag tränar i jobbets maskiner och njuter av att musklerna jobbar. Jag och lady Hiccups var ute och stavgick på Safjället igår, kombinerat med lite stört jobbiga övningar för att det var jobbigt kul - jag hoppade grodhopp en bit på en stig och så avslutade vi allt med att sitta i jägarvila i 1 minut och när det var slut var vi alldeles skakis i benen och tokskrattade bägge två när vi stapplade hemåt.

Det är det här det handlar om. Skoj. Lust och kärlek.
Ja, vissa dagar är pest, men det är de dagarna om några som du ska vara extra snäll mot dig själv. Behandla dig själv som du skulle behandla din bästa vän! Jag vill äta pepparkakor hela december, så jag vet med mig att jag behöver träna mer för att fortsätta må bra, både fysiskt och psykiskt. Det är en enkel ekvation. Svårigheten ligger i att låta det stanna kvar på det enkla - äta kakor för att det är gott, springa för att det är kul och ge blanka faan i hur alla annonser säger åt mig hur jag borde se ut. Det är bara att göra det. Att försöka, försöka och försöka, för till slut kommer det att fungera.

Så, välkommen december och jul.
Jag ser verkligen fram emot det. :)

1 kommentar:

Träningsglädje sa...

viktiga insikter. och fantastiskt när man väl har hittat dem. jag tror att hela grejen med livet är precis som du skriver: skoj lust och kärlek. sportyspice.com skrev att hälsa handlar om hur mycket man skrattar på en dag. jag tyckte det var klockrent. man skrattar när man är glad, lycklig och trivs. när man är frisk och när man är just hälsosam.

jag hoppas du får en alldeles fantastiskt december. tusen tusen tack för din kommentar inne hos mig, den gjorde mig väldigt väldigt glad!