fredag, augusti 21, 2009

baka baka liten kaka.

20:24

efter en liten promenad tog jag spårvagnen till Korsvägen och gick därifrån med tre stopp:
- Stadsbilioteket, där jag lämnade tillbaka boken "Lyckans hjul".
- Forex, där jag växlade tillbaka de punden jag hade kvar efter England. det visade sig att det jag räknat som 20 pund var tydligen lite mer och jag fick typ 400 spänn tillbaka. se där ja. :)
- Stadium, där jag hämtade ut min t-shirt och tidtagarchip inför Midnattsloppet. förra året var t-shirten himmelsblå; i år är den knallorange och om möjligt nnu snyggare än förra året. :)
hann lagom med 15:17-tåget hem. jag hyste vilda förhoppningar om att mamma skulle jobba sent så jag kunde få vara ensam hemma ett tag, men tji fick jag på den. too bad. lite alonetime at home hade inte varit helt fel.

anyways fick jag fram mina recept och skred till verket. vinbärschutneyn blev betydligt mindre än jag tänkt mig, trots att jag hade i en dl extra bär, men annars bra. jag var mycket misstänksam mot äpplechutneyn som enligt receptet skulle ha endast en halv dl äppelcidervinäger och inget mer (till 400 g äpple!) men mamma försäkrade mig att äpllena skulle vätska av sig och hon hade alldeles rätt. den blev helt ljuvlig, härlig balans mellan sötma och syra. :) blåbärssylten tänkte jag halvera satsen av och hävde i en liter bär i kastrullen. doserade sockermängden enligt receptet och tänkte i mitt stilla sinne "3 dl socker?!", men eftersom jag aldrig gjort sylt förut, är det ju bra att följa receptet första gången i alla fall. shouldn't have done. oj, vad sött. ojojoj, vad sött. det skrynklade ihop sig i munnen. i desperat försök att rädda min sylt hade jag i typ en halvliter bär till. funkade inte. som sista utväg hade jag i vad som fanns kvar i en burk med röda vinbär och hoppades i mitt stilla sinne att syran skulle balansera upp det toksöta någonsånär. döm om min förvåning när jag smakar igen - succé! :) fortfarande sött, men samtidigt syrlig av vinbären, sådär så det drar lite i kinderna. betydligt mer sylt än jag räknat med, men jag ska frysa in det jag inte vill ha framme.

knäckebrödsdegen fick stå i kylen medans jag och föräldrar åt grönsakswok med nudlar och nygrillad färsk lax, men nu är allt utbakat och sista plåten strax i ugnen. diskbänken är ren, allt är diskat och undanplockat (utom blåbärskastrullen med trägaffeln jag använde. de står i varmt diskmedelsvatten, men blir sig nog aldrig riktigt lika igen. :P). jag har dum och uppblåst PMS-mage, men känner mig hyfsat nöjd och glad ändå. en kopp té bredvid mig och när knäckebrödet är helt klart ska jag smaka så det är OK. :)

pysselbehovet någorlunda stillat (är det någon som vill hyra en amatörbakerska för en billig penning någon dag i veckan? ;P). har tid för en film ikväll, men känner mer för att kura ner mig i sängen med mina nya Per Moberg-kokbok och mysa.

Inga kommentarer: